06 juli 2018 Tour de Collection Oostwegel: dat was 35 jaar wachten waard

Tour de Collection Oostwegel: dat was 35 jaar wachten waard

Het ROC-b2b heeft het 35-jarig bestaan niet ongemerkt voorbij laten gaan. Sterker nog: de bijna 100 aanwezigen zullen de foto’s hard nodig hebben om alle evenementen nog eens in beeld te krijgen. Het was een opeenvolging van culinaire en toeristische verrassingen met een fors stempel van de fameuze Oostwegel Collection. Maastricht krijgt het druk met herhalingsbezoeken van ROC’ers, met de kanttekening dat er geen garantie is voor hetzelfde prachtige weer ...


De bustocht van Almelo naar Maastricht kreeg met de hostesses en alle voorzieningen al een eerste gastronomisch karakter. En dat was nog maar een voorbode van de ontvangst, via de koperen gang, in het Kruisherenhotel in hartje Maastricht. De eeuwenoude kerk is een openbaring van creatieve architectuur: voortreffelijk passende ultramoderne kunst, het restaurant dat op een verhoog in de kerk is opgebouwd, de oude verblijven van de monniken die zijn omgetoverd in comfortabele hotelkamers, en de binnenhof waar een uitstekend souper werd geserveerd dat tot in de late uurtjes voortduurde. Tel daar de zwoele avondtemperatuur bij op, en het is duidelijk dat er sprake was van een vliegende start van het jubileumweekend.


De zaterdag werd gevuld met een fietstocht in kleine groepjes door Maastricht, een lunch met het typisch Maastrichtse ‘zuur vlees’ en een zon die een bezoek aan de Jezui?etengrotten tot een verademing maakte. Lopend naar de ingang van de berggangen kwam al een temperatuur op de bezoekers af waarnaar hartgrondig was verlangd...


De grotten zijn sinds meer dan 100 jaar door kunstzinnige Jezui?etenpaters voorzien van kunstwerken: muurschilderingen in houtskool tot de meest schitterende sculpturen die in de mergel zijn uitgehakt en geslepen, in een variatie van Bijbelse voorstellingen tot afbeeldingen uit de verhalen van Marten Toonder’s Olivier B. Bommel. De constante temperatuur van een tien graden en het gebrek aan licht houdt de kunstwerken in prima conditie, zo bleek bij het licht van de twee olielampen van de gidsen.


Na een korte tocht met drie antieke autobussen begon het diner in Chateau Neercanne met een ontvangst op het laagste terras door een aantal trommelslagers en het maken van DE groepsfoto, die enige voeten in de aarde had om iedereen zichtbaar te krijgen (‘als u mij niet ziet, komt u niet op de foto!’). En een groot aantal traptreden verder – het is tenslotte een terrassenkasteel – wachtte de prosecco op een verrukkelijk winderig terras, waar de rol van de trommelslagers pas goed bleek met het optreden van het tableau van de Nachtwacht!


Het diner begon met een welkom van kasteelheer en eigenaar Camille Oostwegel, die met zijn inleiding over de historie van het chateau een hoop gras wegmaaide voor de voeten van voorzitter Hans Hammink (die op die manier o?o?k een verrassing had). Maar daarna volgde de ene surprise na de andere: de toespraak van secretaris Astrid Riemslag die organisator Siegfried Steen (met echtgenote Hanneke) stevig in het zonnetje zette, de keur aan haute- cuisine gerechten, het optreden van de vier snaardiva’s van The Exclusive Strings die swingend klassiek en eigentijdse muziek moeiteloos aan elkaar verbonden, en het niet mis te verstane optreden van Trijntje Oosterhuis. Een vondst van belang van de organisatoren was zonder meer de zwaar geschminkte stemmenvirtuoos die om middernacht moeiteloos de ROC’ers achter zich aan kreeg op weg naar de wachtende bussen. Zo ging het feest niet uit als een nachtkaars, maar werden in de bussen al opgewekt plannen gesmeed voor nachtelijk napraten op de Maastrichtse terrassen.


Niettemin trof het ontbijtbuffet in de kerkzaal die zondagmorgen geen katerachtige blikken, maar verwachtingsvolle gezichten met het oog op het Koningsschieten op Chateau St. Gerlach in Valkenburg op de Geul. De zon van zaterdag liet zich tot veler opluchting vergezellen van wat wind, en in de schaduw van de bomen waren water en andere vloeistoffen ruim voorhanden. Dat was wel nodig, want het exerceren met het geweer, dat ook nog gepresenteerd moest worden, ging niet iedereen zonder moeite af. Het kleiduifschieten met lasergeweren leverde verrassende scherpschutters op, onder wie een echtpaar dat door de groep direct werd omgedoopt in Bonny en Clyde. De nieuwe privacywetgeving verhindert dat er namen worden genoemd ...


Het vogelschieten en het raken van de bolletjes met de loodzware musketten leverde uiteindelijk de ware koning op: bijna aan het eind van de schietsessie – die overigens voortreffelijk werd geleid door de schutterij St. Martinus – slaagde Reinier van Broekhoven erin het laatste restant van de vogel van de hoge paal te schieten. Tijdens de slotbarbecue kreeg hij uit handen van de schutterskapitein – en onder het oog van een schutterskoning en een schuttersadmiraal! – de waardigheid uitgereikt die hem tot schutterskoning maakte.


Voorzitter Hans Hammink besloot het weekend met een warm dankwoord aan schutterij, medebestuursleden, het organisatieteam, het personeel van de Oostwegel Collection en vooral de aanwezige deelnemers voor het welslagen van een geweldig jubileumfeest. Maar het slotwoord kwam van deelnemer Jan Schuldink, die namens alle deelnemers bestuur en vooral voorzitter dankte voor een perfecte organisatie van een niet te vergeten jubileumweekend.


Het was de moeite waard om hier 35 jaar op te wachten.


Klik hier om de foto’s te bekijken ...

Copyright © 2021 ROC B2B