17 december 2018 Gertjan Verbeek over luie voetballers

Gertjan Verbeek over luie voetballers

De avond met (voormalig Heracles-)coach Gertjan Verbeek op dinsdag 27 november wordt in de annalen van het ROCb2b bijgeschreven als een van de toppers. Het vloog voorbij, het ruim een uur durende gesprek van Jan Medendorp met de trainer die als gebruikelijk geen blad voor de mond – of enig ander lichaamsdeel – nam.


Bijna 100 deelnemers waren naar de businesslounge van het Polmanstadion gekomen om eerst een betoog aan te horen van Heracles voorzitter Hans Bredewoud, die er geen geheim van maakte dat hij daarvóór de financiële man was geweest van de eredivisionist. Anders dan zijn voorganger, (bondsridder) Jan Smit, maar even gepassioneerd liet hij de ruim 100- jarige geschiedenis van Heracles de revue passeren, respect afdwingend voor de filosofie van de club die zich met een bescheiden budget van een 12 miljoen euro handhaaft in de top van de eredivisie.


Het gesprek van Jan Medendorp met Gertjan Verbeek maakte snel duidelijk dat beiden elkaar al langere tijd kennen. Verbeek (‘ik kom graag bij Heracles, ze hebben het prima voor elkaar’) heeft al enige tijd geen contract meer met een Nederlandse voetbalclub, en hij blijkt dat ook niet na te streven. Hij sprak onomwonden zijn voorkeur uit voor een bestuursfunctie ‘om een langere tijd vooruit te kijken’. Hij illustreerde dat door te stellen dat oud-Heracles directeur Nico Jan Hoogma en Jan Smit in hun functies bij de KNVB ‘niets voor elkaar krijgen. De clubs bepalen alles. Let maar op: over drie jaar is Jan Smit daar weg!’.


Even onomwonden was zijn oordeel over Nederlandse voetballers, die hij regelrecht ‘lui’ noemde. “Als je iets nieuws wilde proberen kreeg je altijd te horen: hebben we nooit gedaan, kunnen we niet, willen we niet.

Dat gezeur had je nooit met Duitsers. Als ik daar zei: tien rondjes hardlopen, kon ik er rustig met m’n rug naar toe staan – die tien rondjes liepen ze wel. Als ik dat in Nederland zou doen, wist ik al dat ze er na drie rondjes mee zouden ophouden. In Duitsland hoorde ik niet: ik ben zo moe. Er moet keihard gewerkt worden – iedereen werkt 40 uur per week, waarom die knapen dan maar 20 uur?”. Verbeek had dan ook lovende woorden voor FC Utrecht trainer ‘oudere jongere’ Dick Advocaat. “Die zit er bovenop, en kijk eens naar de resultaten!”.


Verbeek is sinds enige tijd vader van een dochter. Of hem dat zachter heeft gemaakt?, wilde Medendorp weten. Verbeek: “Nee, ik ben altijd dezelfde gebleven’. Maar een coaching contract in Zuid-Afrika dat hem van zijn gezin zou scheiden, zal hij nu niet meer aannemen ...


Introducés op contactavond
De contactavond in het Polmanstadion vormde een goede aanleiding om potentiële deelnemers te introduceren en kennis te laten maken met het soort programma en de sfeer te laten proeven van het ROCb2b. Een aantal ROC’ers heeft inderdaad van die mogelijkheid gebruik gemaakt. We zien uit naar het resultaat!


Naar het beeldverslag >

Copyright © 2021 ROC B2B