29 maart 2016 Bedrijfsopvolging

Bedrijfsopvolging

De ROC B2B contactavond over bedrijfsopvolging op vrijdagavond 18 maart bij Hillen Kantoorefficiency leverde bepaald niet het beeld op van slaande deuren, teleurgestelde kinderen en andere familiedrama’s. Integendeel: de vijf optredende jonge ondernemers die het bedrijf van hun vader hadden overgenomen zaten er relaxt bij, bleken aan een ondernemingsplan weinig tot geen behoefte te hebben gehad en ‘rolden er gewoon in’.

Mediator Jan Medendorp - door voorzitter Hans Hammink aangekondigd als ‘de beste zakelijk interviewer van Nederland’ – kon nergens de hand leggen op enige familiewrijving. Maurits Jansen van Mulder Vastgoedonderhoud (voorheen Mulder Schilders): “ik heb de aandelen beetje bij beetje overgenomen. Eigenlijk ging het vanzelf’. Arno Broekhuis ( Engberink Installatiebedrijf): ‘Ik ben ergens anders begonnen. De fouten heb ik dus bij een ander gemaakt’. En Arno Knapen (Aannemersbedrijf A. Knapen Almelo): ‘Overnemen is nooit een familiekwestie geworden. Wel komen er zaken ter sprake waar we het anders nooit over hadden: wat doe je bijvoorbeeld met je broers en zussen? Ik ben er verder gewoon in gerold’. Waarop vader Bertus aanvulde: ‘Het was een proces waar we een boekhouder op hebben versleten – die kwam met een advies dat we niet wilden volgen’.

Bron van onenigheid bij een bedrijfsovername kan liggen in de bepaling van de waarde van het bedrijf. Dat had bij de vijf in het forum geen rol gespeeld. Arno Knapen: ‘Als de zaak goed draait kom je er altijd uit. Wanneer je een goed gevoel hebt bij de waarde, moet je er een klap op geven’. Maurits Jansen had zich laten leiden door de winst van de vorige vier jaar en de actuele orderportefeuille, maar hoe hij het zélf zou doen had hij ‘nog niet over nagedacht’. ‘Het gaat ook niet om geld, maar om de competentie om het bedrijf over te nemen. Familiebetrekkingen zijn dan ondergeschikt’.
Edwin Lesker (Lesker Transport Almelo), die 5 jaar geleden eveneens ‘het vak inrolde’, had evenmin veel moeilijkheden ervaren. De eerste jaren had hij in het meegedraaid in het transport zelf, en daarna het directiestuur overgenomen.

En dan zit je er, als jonge man of vrouw – hoe bewijs je je dan, wilde Jan Medendorp weten. Ook daar ging het vijftal ontspannen op in. Maurits Jansen: ‘Door je werk goed te doe,. En door je mentaliteit’. Arno Broekhuis: ‘Je moet wel niet elan brengen, een nieuwe visie’. En gastheer Herman Hillen: ‘Elke overname is natuurlijk anders, maar een zoon moet het wel anders doen dan zijn vader’. Of dat bij hem ook gaat gebeuren? ‘Mijn zoon Koen heeft een heel ander vak gestudeerd, hij is zijn eigen weg gegaan, en als hij mij ooit wil opvolgen hoor ik het wel’. En zoon Koen, die nadrukkelijk in de zaal bleef staan, beaamde dat vriendelijk lachend…

Beginnende ondernemers beginnen vaak met een maken van een ondernemingsplan, helemaal als ze bij een bank moeten aankloppen. Medendorp: ‘Dat dwingt je ook om op een bepaalde manier naar je zaak te kijken!’. Maar daar dachten de meeste bedrijfsopvolgers anders over. Arno Knapen: ‘Een bedrijfsplan maken is behoorlijk zinloos, het loopt altijd anders’. Van de andere vier had alleen Arno Broekhuis wél een ondernemingsplan gemaakt.

De discussie met de zaal leverde nog de zeer bruikbare suggestie op ( van Agnes Hillen) dat het niet zou misstaan als in een volgend forum ook vrouwelijke ondernemers zouden zitten – een voorstel dat voorzitter Hans Hammink graag overnam.

Ga hier naar de foto’s >>>
Copyright © 2021 ROC B2B