30 mei 2016 Kees Smit Tuinmeubelen vernieuwd

Kees Smit Tuinmeubelen vernieuwd

Wat samenwerking vermag bleek dinsdag 24 mei tijdens het drukbezochte bedrijfsbezoek aan het uitgebreide Kees Smit Tuinmeubelen dat door een intensieve samenwerking van een aantal ROC-deelnemers een volstrekt nieuwe uitstraling heeft gekregen. Gestart met de intentie alleen een nieuw stuk aan het bestaande bedrijf te bouwen, liep het uit op een volledige re-styling van het gebouw. De ‘oh’s’en ‘ah’s’ waren bij binnenkomst dan ook niet van de lucht.


Van de leveranciers had alleen Wilfred Koek (Ter Horst Woondekor) zich wegens vakantie verontschuldigd. Maar aannemer Jan Schuldink (Löwik) en zijn onderaannemers Hennie Nijhuis (Brusche Elektrotechniek), Willem Catsburg ( C atsburg Dak- en Gevelbekleding), Arno Broekhuis (Engberink Technische Installaties) en Raymond Kenkhuis (Voskamp) konden als bouwgroep, samen met opdrachtgever Kees Smit zelf, plaats nemen achter een ruime tafel om door voorzitter Hans Hammink te worden ondervraagd. De voorzitter nam in deze rol met verve de plaats in van ondervrager Jan Medendorp die op het laatste moment had afgezegd.


Het hele bouwteam was unaniem in het oordeel dat de samenwerking in alle opzichten buitengewoon soepel en zonder problemen was verlopen. Hoewel Kees volhield dat het team was geselecteerd op de aangeboden prijs, benadrukte hij ook dat het hem in het zakenleven altijd gaat ‘om de mensen en elkaar wat gunnen’. En dat de prijs ook niet alles is blijkt uit de geïnstalleerde technische installaties, volgens Arno Broekhuis ‘nu niet het voordeligste, maar wel slim geïnvesteerd en daarmee is Kees Smit Tuinmeubelen nu voor
ons een referentieproject’. Allen waren het erover eens dat de bouwperiode ‘met allemaal bekenden’ ontzettend leuk was geweest.
Wat bij de bouw ernstig meespeelde was de opleverdatum. Vader Kees en zoon Henk Smit: ‘We zijn een seizoenbedrijf, en een paar weken te laat open betekent een gevoelig omzetverlies. Het tempo was dus hoog, maar iedereen heeft het goed gedaan, dus bedankt voor de snelheid!’. En ondanks die snelheid was er ‘toch maar verrekte weinig nawerk’, constateerde bouwer Jan Schuldink, die de saamhorigheid en kwaliteit ook toeschreef aan het feit dat Kees Smit de bouwers vele malen onthaalde op ‘hapjes en drankjes’. ‘Kees moest dus wel tevreden blijven’, grijnsde Jan.


Interviewer Hans Hammink nam vervolgens nog eens de indrukwekkende bedrijfsgeschiedenis door met de beide Smitten. Kees begon ooit in de Okébazar van zijn ouders (‘haarnetjes verkopen, da’s niet leuk hoor, voor een jongen van 18!’). Maar het handelsbloed begon te stromen toen hij de tuinmeubelen ontdekte, een voorraad op straat voor de winkel uitstalde en ’s avonds in z’n eentje aanmerkelijk méér bleek te hebben verdiend dan ouders en personeel de hele dag in de winkel. Zijn geheim? ‘Als detaillist moet je kiezen, focus dáár op. Als je daar strak in bent, heb je geen last van internet. En pas je openingstijden aan! Weg met die domme regels, vrije openingstijden, die hou je niet tegen!’.


Sinds 1990 zit Kees Smit op de huidige locatie, en sinds een paar jaar ook in het opvallende pand langs de A1 bij Amersfoort. ‘Vanwege het volume voorkomen we dat we op de lange termijn door de concurrent worden ingehaald’, is de motivatie daarachter. Blijft het daarbij? Weinig waarschijnlijk: op de vraag van Hans Hammink aan Kees waar zoon Henk over vijf jaar zal staan was het antwoord: ‘Bij een nieuwe vestiging. Hij gaat wel door’. En dat vertrouwen bleek al vier jaar geleden toen hij het hele bedrijf (‘inclusief het onroerend goed, je moet dan alles in één keer doen’) aan Henk overdeed. En de belangrijkste wijziging in het bedrijf onder Henk? Zijn twee zussen werken er nu óók ...


Klik hier om het beeldverslag te bekijken

Copyright © 2021 ROC B2B