26 juni 2017 Het ROCb2b ging de gevangenis in...

Het ROCb2b ging de gevangenis in...

Het was een ongebruikelijke dag voor een contactavond, maar het onderwerp én het te bezichtigen bedrijf trokken ruim 80 deelnemers op vrijdag 9 juni naar de Penitentiaire inrichting/huis van bewaring De Karelskamp. En die belangstelling werd ruim beloond!


De ROC’ers werden verwelkomd door gevangenisdirecteur Ton Golstein en een aantal van zijn stafleden. De Karelskamp heeft ruim 160 personeelsleden en biedt plaats aan 156 gedetineerden in al dan niet voorlopige gevangenschap. De voorlopige gevangenen – ongeveer de helft van de populatie - worden verdacht van een ernstig delict maar zijn nog niet veroordeeld. Zij mógen werken, in tegenstelling tot de veroordeelde gevangenen die moeten werken. En gewerkt wordt er in De Karelskamp, tegen betaling.


Het in standhouden van een Penitentiaire Inrichting, kost geld, maar er wordt ook geld verdiend. In het eigen pand in de werkhal In-Made aan de Bornsestraat en even verderop in De Fabriek, het penitentiaire productiebedrijf van De Karelskamp aan de Edisonstraat.


Wie in de gevangenis zit, moet werken. Dat is het motto van justitie. In Almelo wordt dat goed opgepakt in het eigen productiebedrijf. Daar wordt onder meer honden- en kattenvoer verpakt voor een Engelse supermarkt. In De Fabriek is ook de supermarkt waar de boodschappen van de gedetineerden worden verzameld en ingepakt. Het mes snijdt zo aan twee kanten: de gevangenen verdienen iets bij en ze krijgen (weer) een werkritme. Wat er met de productie wordt verdiend, hoeft niet te worden afgedragen aan Justitie, maar mag De Karelskamp zelf houden.


De Karelskamp voert een beleid dat is gericht op terugkeer in de maatschappij. De tijd van alleen maar een straf uitzitten en verder niks is allang voorbij. „We besteden er veel aandacht aan de gedetineerden meer body te geven, zodat ze straks sterker in de samenleving staan. Want uiteindelijk keren de mensen natuurlijk terug in de maatschappij”, aldus Golstein.


Eenmaal door de metershoge hekken van De Karelskamp kom je in een wereld vol regels waar sommige gevangenen een half leven doorbrengen, waar ze sporten en werken, naar de tandarts, kapper, kerk of moskee gaan. Maar het grootste deel van de dag brengen ze door binnen de vier muren van hun cel, onder toezicht van de ruim 160 medewerkers die ervoor zorgen dat het leven achter gesloten deuren goed verloopt. Het korte verblijf in een cel dat de ROC’ers werd geboden maakte veel duidelijk, en vormde een schril contrast met het niet geringe buffet waarmee het werkbezoek werd afgesloten.


Bekijk de fotoreportage


Copyright © 2021 ROC B2B