01 september 2017 Het verzet kraakt

Het verzet kraakt

Het ‘community event’ Het Verzet Kraakt heeft voor het ROC-b2b een record opgeleverd: nog nooit reageerden zoveel deelnemers op een ROC-uitnodiging: ruim 140! En omdat bij het ROC elke deelnemers voor twéé telt, verschenen we dus op vrijdag 1 september met bijna 300 bezoekers op de première van deze stadsmusical over de grootste bankroof in de Nederlandse geschiedenis, die van het Verzet op de Nederlandsche Bank in Almelo op 15 november 1944. Het ROC-b2b was een van de grotere sponsors van het evenement.


Het programma getuigde van een al even spectaculaire en beproefde aanpak: een gezamenlijke maaltijd voor alle 900 bezoekers per avond in een van de hallen op het Indiëterrein, verzorgd door ROC-deelnemer Het Theaterhotel. Op tafel verscheen een oorlogsmenu – tussen aanhalingstekens – van brandnetelsoep, bietenpuree, stoofvlees en vla met room. Overigens was oud-Tweetal eigenaar Anton Koopman een van de zéér weinigen die erin slaagde de room met een handklopper stijf te maken ...


De voorstelling zelf werd gedragen door acteur Bert Geurkink in zijn rol van mede-overvaller en later gemeenteraadslid Herman Höften, zonder daarmee de driehonderd vrijwilligers vóór en achter de schermen tekort te doen. Zij allen slaagden erin een stuk donkere geschiedenis te laten herleven met een giga-maaltijd, een tocht over het rangeerterrein als herinnering aan de spoorwegstaking, en een ademloos beleefde voorstelling die eindigde in een zeer verdiende staande ovatie.

Copyright © 2021 ROC B2B