03 november 2017 ROCb2b op bezoek bij Cirex

ROCb2b op bezoek bij Cirex

Bezoeken aan aansprekende ondernemingen in Almelo vormen een vast onderdeel van het ROC-jaarprogramma, en donderdag 26 oktober meldden ca. 60 ROC’ers (onder wie wethouder Javier Cornelissen) zich bij staalgieterij Cirex aan de Bornsestraat. Het werd een aaneenschakeling van nieuwe ervaringen in een gastvrij bedrijf, waarvan aard en omvang voor velen een aangename verrassing was.


Managing director Jeroen Spoelder opende het bedrijfsbezoek met een korte inleiding tot de technologie van Cirex: het gieten van stalen onderdelen volgens de ‘verloren was-methode’. De onderdelen vinden hun weg naar autofabrieken als DAF, Scania, Daimler, Porsche en BMW, maar ook naar de proces-, vliegtuig- en machinebouwindustrie. De verloren was- methode is pas echt financieel interessant bij grote productie-aantallen, en de honderdduizenden vlogen de ROC’ers dan ook om de oren.


De groepsgewijze rondleidingen door het bedrijf maakten duidelijk hoe het procede? verloopt: met behulp van matrijzen worden de producten in was gemaakt, waarna die door onderdompeling en verhitting een keramische ‘schil’ krijgen. Het geheel wordt daarna weer verwarmd zodat de was uit de keramische schil stroomt – en wordt hergebruikt – waarna de dan holle schil met vloeibaar staal wordt gevuld. Als tenslotte de schil is verwijderd komt het stalen product tevoorschijn voor eventuele nabehandeling en eindmontage. Het was vooral de staalgieterij die de aanwezige ROC’ers de adem benam ...


Almelo is de hoofdvestiging van Cirex, die ook vestigingen heeft in Tsjechie? en Slowakije. Het bedrijf vertoont een stevige groei en heeft dit jaar het bestaande bedrijfsoppervlak in Almelo uitgebreid met de bouw van een compleet nieuwe productiehal. Een kleine 300 mensen zijn in alle vestigingen werkzaam.


Voorzitter Hans Hammink dankte de gastheer en de rondleiders voor de betoonde gastvrijheid met een sculptuur als symbool van samenwerking. Jeroen Spoelder was daar zichtbaar mee ingenomen, en benadrukte daarbij dat voor hem een nevendoel van bedrijfsbezoeken is om belangstelling voor techniek wakker te maken. ‘Het is vreselijk moeilijk om geschoold personeel te krijgen. Daarom: vertel thuis aan de kinderen hoe mooi dit vak is en dat werken in de techniek een toekomst biedt”, zo gaf hij zijn gasten mee.


Ga hier naar de fotoreportage >>>

Copyright © 2021 ROC B2B