01 december 2017 Charge your Business

Charge your Business

Dinsdagavond 21 november jl. is een aantal deelnemers van ROCB2B te gast geweest bij de Saxion Hogeschool in Enschede om kennis te nemen van het programma Charge your Business.
De avond begon met een rondleiding door het Mechatronicalab waarna het programma werd toegelicht in twee lezingen, gevolgd door een aantal minisessies. Centraal stond het modulaire deeltijdonderwijs en bijbehorend aanbod aan cursussen, modulen, Ad’s, bachelors, post-hbo en masters. Kenmerkende karakteristieken: breed, flexibel, eigentijds, mix en bovenal praktijkgericht.


Tijdens het bezoek aan het Saxion Mechatronicalab liet lector Dirk Bekke zien dat het werken aan innovatie samen met lectoraten zeer kosteneffectief is voor het bedrijfsleven. Daarna gaf directeur Dick Sweitser van de Saxion Parttime School een inkijkje in de mogelijkheden om medewerkers te helpen ontwikkelen. “De extra belasting van leren naast je baan kan best pittig zijn, daarom zorgen we voor tijdsefficiënt onderwijs. Flexibel, afgestemd op de behoefte van de student en met input van de eigen werksituatie. Moet je een plan maken, dan doe je dat voor een situatie in je werk. Met hulp van docenten en experts en samen met je medestudenten. Dat maakt ons onderwijs extra waardevol en praktijkgericht.”


Sweitser kijkt terug op een inspirerend bezoek. ‘We zien allemaal dat de technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen en veel kansen bieden. We moeten vandaag kennis vergaren voor de vraag van morgen. Samen met ondernemers sparren over die kansen, samen onderzoek doen en ons aanbod daarop afstemmen verrijkt ons onderwijs en de studenten’.


Mechatronicalab
In mechatronica komt een aantal technologieën samen in één object. Lector Dirk Bekke liet zien waaraan de onderzoekers en studenten werken: ‘We ontwikkelen binnen het lectoraat Mechatronica robotische en mechatronische technologieën. Je ziet hier in het lab allerlei robots, van een grote robotarm tot drones die we op grote afstand kunnen besturen. Daarnaast onderzoeken we ook de effectiviteit van de bijbehorende systems engineerings-ontwerpmethodieken’.
Het lectoraat richt zich op drie onderzoeksgebieden: smart industry, area’s & living en health & wellbeing. Doel is om kennis te ontwikkelen en te delen met bedrijfsleven en studenten.
“We werken aan prototypes en ‘proof of concepts’ voor innovaties in mechatronica. Daarbij werken we samen met bedrijven en andere kennisinstellingen. Denk bijvoorbeeld aan de aspergesteekrobot, of drones die met sensoren zieke planten detecteren en daarna alleen de zieke delen bespuiten. Of een robot die vloeroppervlakte opmeet, zodat je medewerkers de uitdagendere klussen kunnen doen”, somt Dirk een aantal projecten op.
“Een mooi voorbeeld van mechatronica in de zorg is een rolstoel voor mensen met een dwarslaesie. De rugleuning kan bewegen waardoor je drukplekken voorkomt. Een prachtige vinding die niet alleen de patiënt helpt, maar ook behandelkosten voorkomt. We hopen dat de verzekeraars dat ook snel inzien en mee willen werken aan deze preventieve zorg.”


Onderzoeksvraag voor studenten
Inmiddels telt het lectoraat acht onderzoekers en docenten. “Daarnaast hebben we zo’n tachtig studenten die bezig zijn met mechatronica. Fulltime en parttime studenten die graag meewerken aan uitdagende projecten bij bedrijven. Heb je een specifieke onderzoeksvraag, dan kunnen we je daarbij helpen. Wil je meer leren over mechatronica, dan biedt Saxion Parttime School interessante modules.”


Meer info over het lectoraat Mechatronica
Bekijk de video’s over mechatronica op het Youtube kanaal van het lectoraat


Het deeltijdonderwijs van Saxion Parttime School sluit naadloos aan de verlangens van het bedrijfsleven met ‘unique selling points’ als flexibel, eigentijds, op maat, persoonlijk, dichtbij. Het modulaire onderwijs kent een uitgekiende mix van online lessen en klassikaal onderwijs door docenten uit het werkveld en een studiecoach die ervoor zorgt dat de studie succesvol verloopt.


Bekijk het deeltijdaanbod
zo werkt het modulair onderwijs


Op zoek naar stagiaires of afstudeerders?
Bij Saxion zijn de opleidingen ondergebracht bij academies of ’Schools’. Elke academie of ’School’ heeft zijn eigen afstudeer- en stagebureau. Op de site van Saxion staat hoe een aanvraag ingediend kan worden. Ook staat daar een overzicht van contactgegevens per opleiding.


stagiairs en afstudeerders


De ervaring van twee ROC’ers
“Het onderwijs heeft het stoffige imago wel afgeschud”, begint ondernemer Richard Holsink zijn reactie op de kennismaking bij Saxion Parttime School. “Wat een passie en gedrevenheid lieten jullie zien.” Holsink is directeur van InventFlow, een bedrijf in pomptechniek, service en onderhoud. Het bezoek aan het Mechatronicalab kwam voor hem precies op het juiste moment. “Wij starten een project om op afstand sensoren in pompen uit te lezen, zodat we het onderhoud dynamisch kunnen maken”, legt Holsink uit. InventFlow werkt daarvoor samen met een softwarepartner. “Ik zie ook mogelijkheden voor een stagiair of afstudeerder om bij te dragen aan dit project. En zodra ze afgestudeerd zijn, bied ik ze graag een baan binnen ons bedrijf.” De modulaire opbouw van het onderwijs van Saxion Parttime School spreekt hem aan. Holsink: “Ambitieuze medewerkers met een mbo-diploma niveau 4, kunnen zich zo verder ontwikkelen naar niveau 5 of 6. Daarmee bied ik hen extra uitdaging en groeimogelijkheden.”


Slim onderhoud bij Mulder Vastgoedonderhoud
“Onze branche maakt een ommekeer van zoveel mogelijk schilderen, naar zo slim mogelijk onderhoud, zodat je juist minder hoeft te schilderen”, vertelt Maurits Jansen, directeur van Mulder Vastgoedonderhoud. “Zelf experimenteren we daar nu mee door bijvoorbeeld een drone in te zetten bij het inspecteren van gebouwen. Of denk aan het scannen van een beschadigd geveldeel om dat vervolgens in 3D te laten printen. Nieuwe technologie biedt ook onze branche volop kansen.”


Daarnaast ontwikkelt Maurits Jansen onder de bedrijfsnaam RGS Plus software voor intelligente onderhoudsscenario’s. “Voor de vakschilder betekenen de nieuwe technologieën een verandering van zijn werk. Tegelijkertijd willen we de expertise en ervaringsdeskundigheid van deze vakmannen graag borgen in onze software, want met de vergrijzing gaat veel kennis verloren.” De avond over een leven lang leren en het bezoek aan het Mechatronicalab heeft Jansen aan het denken gezet. “Ik heb inspirerende voorbeelden gezien en zie kansen voor samenwerking. Daarvoor kom ik in de toekomst vast bij Saxion terug.”


ga hier naar de foto’s

Copyright © 2021 ROC B2B