26 februari 2018 Blockchains; een verrassend toekomstbeeld

Blockchains; een verrassend toekomstbeeld

Ruim 60 ROC’ers kregen dinsdag 20 februari een verrassende blik op de toekomst aangereikt door Edwin Boender, partner bij eSpecialisten in Hengelo. Het sleutelwoord daarbij was ‘disruptieve technologie’ – ontwikkelingen die de wereld op z’n kop zetten. ‘Disruptief is het nieuwe normaal. Science fiction wordt science fact’.


Wie had verwacht dat het een avondje ‘omgaan met bitcoins’ zou worden was tevoren al gewaarschuwd. De handel in bitcoins (en ethereum, litecoin of ripple) wordt mogelijk gemaakt door een andere manier van communicatie: de blockchain. Dit volstrekt transparante netwerk van informatie legt transacties razendsnel en spotgoedkoop, onweerlegbaar en afdwingbaar vast. Alle partijen in een blockchain hebben een kopie van alle afspraken en controleren elkaar. Door consensus wordt bepaald hoe er verder wordt gehandeld – niet door een autoriteit zoals overheid of bank. Ooit was ‘business as usual’ goed genoeg, aldus Boender, maar dat is niet langer het geval. De nieuwe mogelijkheden van snelle en ongebreidelde informatienetwerken maken dingen mogelijk die nu hoogstens op kleine schaal worden toegepast.


Als simpel voorbeeld noemde hij het ‘internet der dingen’, bijvoorbeeld een ‘zelfdenkende lantaarnpaal’ die niet meer brandt. De paal constateert zelf waar het euvel zit en laat dat in een blockchain weten. (De apparatuur van) een aangesloten onderhoudsbedrijf pikt dat op, laat via het blockchain weten dat hij ermee aan de slag gaat, en de paal wordt gerepareerd. De paal constateert zelf dat het weer goed gaat, en geeft via het blockchain het sein aan (de apparatuur van) de eigenaar dat de rekening kan worden betaald. Dat wordt dan automatisch gedaan. Behalve de mens die de paal repareert komt er verder niemand aan te pas.


Zelfrijdende auto’s zijn nog nieuw, maar de volgende stap zijn zelflerende systemen die ervaringen opslaan en toepassen. En behalve auto’s gaan ook havens, boerderijen en koelkasten met elkaar en leveranciers in een blockchain communiceren. ‘Zelf ons menselijk lichaam wordt voorzien van sensoren die met elkaar praten. Samen versterken ze elkaar en scheppen ze een perfecte storm aan veranderingen. En de nieuwe veranderingen gaan niet, zoals ooit, langzaam, maar razendsnel tot het niveau van ultieme robotica’. Overigens opende het televisiejournaal de volgende dag met het ‘nieuws’ dat mensen die nu onder de 40 zijn, het eeuwige leven zullen hebben door dit soort technologieen ...


Bedreigend voor de mens? Niet volgens Boender: alles dat niet kan worden gedigitaliseerd of geautomatiseerd zal extreem waardevol worden. Menselijke eigenschappen als creativiteit, verbeelding, intui?tie, emotie of ethiek worden in de toekomst no?g belangrijker. Technologie gaat over het ‘hoe’ van veranderingen, mensen over het ‘waarom’. Robots en software zullen wat werk voor ons doen, maar dat zal de mens in staat stellen te focussen op dingen die niet kunnen worden geautomatiseerd.


En zo verlieten heel wat ROC’ers toch gerustgesteld het Grand Cafe? Ledeboer ... bekijk hier het beeldverslag

Copyright © 2021 ROC B2B