06 april 2018 Bier van Othmar smaakte best!

Bier van Othmar smaakte best!

Historie, cultuur, techniek en natuur gaan hand in hand op het Commanderieplein in Ootmarsum waar de Othmar bierbrouwerij (officieel Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co) is gevestigd, een naam en adres die sinds dinsdag 27 maart in het geheugen zijn gegrift van ruim 70 ROC’ers. Onder het motto ‘leer en proef’ gaven brouwers (en zwagers) Dirk Heupink en Bart Nijhuis een rondleiding van ruim een uur langs de verschillende brouwprocessen, die uiteindelijk uitmondde aan de oergezellige huisbar waar een ruime keuze aan bieren – en andere dranken – wachtte.


Ronduit verrassend was het bezoek aan de tentoongestelde historische landbouwwerktuigen waarvan een aantal op stoom werkte en die nog altijd aan het rijden (kunnen) worden gebracht. Maar ook de uitleg over het totale brouwproces, met de getallen die daarbij horen, werden met verbazing aangehoord – helemaal toen werd onthuld dat in het uur dat de rondleiding duurde, de Grolsch brouwerij de hele jaarproductie van Othmar kon draaien...


Othmar is – ondanks alle automatisering – een ambachtelijk biertje, dat uitsluitend wordt gebrouwen volgens het Duitse ‘Reinheitsgebot’, waardoor er natuurlijke bieren ontstaan. De soorten varie?ren van bockbier tot pils en stout, met alles daartussen. De naam komt van koning Othmar die zich in het verre verleden in het gebied vestigde. Zijn Othmar-heim gaf Ootmarsum uiteindelijk zijn naam. Maar het Commanderieplein biedt meer dan alleen de brouwerij – het openluchtmuseum is met de brouwerij verbonden en Gasterij Oatmo?ssche is een voortreffelijk oord om de maaltijd te gebruiken. Het is daarmee een indrukwekkende trekpleister geworden voor Ootmarsum dat daarmee me?e?r heeft te bieden dan alleen kunstgaleries.


Naar het beeldverslag ...

Copyright © 2021 ROC B2B